ÖSYM Yan Dal Sınavına giren doktorları mağdur ediyor!

13 Aralık 2015 tarihinde Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Sınavı’nda bazı branşlardaki sonuçların açıklanmaması nedeni ile ataması yapılamayan adaylar mağdur durumda

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 13 Aralık 2015 tarihinde gerçekleştirilen 2015- Sonbahar Dönemi Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Sınavı (YDUS)’nda İç Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Genel Cerrahi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Testleri’ndeki bazı soruların hatalı olduğunun düşünülmesi nedeni ile dava talebinde bulunulmuş ve İç Hastalıkları Alanı’nda yeniden değerlendirme isteminde bulunulan sorularda hata bulunmaması nedeni ile davanın reddine karar verilmişti.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Genel Cerrahi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Testleri ile ilgili davalar ise devam ediyor.

ÖSYM, 22 Mart 2016 tarihinde internet sitesinden yaptığı açıklamada, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Genel Cerrahi ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Testleri’nde yer alan bazı sorulara iptal davası açılması nedeni ile bu alanlarla ilgili değerlendirmenin idari yargı kararı sonrasında yapılma kararı alındığını duyurdu.

Sadece dava açılan alanlar değil, tüm branşlar mağdur

Sınav sonucu açıklanmayan adaylar sonuçları beklerken, sonucu açıklanan branşlardaki adaylar ise atamalarını bekliyor. Ancak ÖSYM, sınavı açıklanmayan adayların mağduriyet yaşamaması için tüm atamaların aynı anda yapılması kararı aldı. Bunun için de davaların sonuçlanması bekleniyor.

Adaylar ise her branşın kadrosunun birbirinden bağımsız olması nedeni ile alınan karara tepkili. Gelecek planlarını bu sınava göre şekillendirecek olan adayların bekleyişleri devam ediyor.

Asistanlığı biten adaylar, mecburi hizmete gitmek zorunda

Adaylar arasında asistanlıkları biten ve mecburi hizmete gitmek zorunda olanlar da var. Adaylara göre mecburi hizmete gitmek sorun değil. Ancak, atamaları mecburi hizmete başladıktan sonra gerçekleştiği takdirde tekrar şehir değiştirmek zorunda kalacaklarından ve gelecek planı yapamadıklarından şikâyetçiler.

Medimagazin’e açıklamada bulunan adaylar, dört aydır bu zorlu süreç ile mücadele ettiklerini ve aile yaşantılarının bu durumdan etkilendiğini belirtti. Çocuklarının okul seçimleri ve eşlerinin iş durumlarının bu atamalara göre şekilleneceğini söyleyen adaylar, aile düzenini kurmakta zorlandıklarını ifade etti. Bazı adaylar ise ailelerinden ve çocuklarından uzakta atama sonucunu bekliyor.

Bu zorlu süreç ile mücadele eden adayların isteği, hakkında dava açılmayan branşların atamalarının diğer davalar sonuçlanmadan yapılması, davası devam eden alanların karar sürecinin hızlandırılması ve ÖSYM’nin sınav sorularını hazırlama sürecinde daha titiz davranarak bu tür mağduriyetlerin bir daha yaşanmaması yönünde.

Benzer yazılar

2023-TUS 1. Dönem: Sınava Giriş Belgeleri Erişime Açıldı

2023-TUS 1. Dönem Sınavı ile 2023-STS Tıp Doktorluğu 1. Dönem Sınavı: Sınava Giriş Belgeleri Erişime Açıldı …