Uzman hekimler için sağlıkta dönüşüm çilesi

Bir ilçe hastanesinde dahiliye uzmanı olarak çalışıyorum . Şunu yazımın başından belirteyim ki asla kimseyi küçümsemiyorum.
Malesef sağlık bakanlığının politikaları sonucu hastanelerde ki neredeyse tüm pratisyen hekimler aile hekimliğine geçti. Türkiye deki bir çok hastanede acil servislerde hekim kalmadı. Ve bu nöbetler iş yükü zaten ağır olan uzman hekimlere malumunuz yüklendi.

Şimdi;

1-Ben tıp fak. bitirdikten sonra TUS gibi bir sınav ardından 5 yıl asistanlık(tuttuğum nöbetlerin sayısını ve aldığım ücreti hatırlatmaya bile gerek olmadığını düşünüyorum) sonrası mecburi hizmete atanmış bir uzmanım.

2-Uzman olarak toplam net kazancım aylık 4000 tl civarında..

3-Aldığım sorumluluk bir aile hekimine göre çok daha fazla…

4-Hiç bir hasta yakını aile hekiminin yakasına yapışmıyor benim hastamı yatır diye…

5-Bu arada 30 gün icap nöbetcisiyim ve her saat acilden servisten aranabiliyorum..

6-Tabi en son olarak ta acil nöbetleri…

 

Gelelim aile hekimi arkadaşlarıma;

1-Tıp fak. mezunu…

2-Benim kazancımın en az 2 katı ücret almakta…

3-Hiç kötü hasta bakmamamakta..Kötü hasta için hastaneye git diyen..

4-Genel olarak repete yapan..

5-İcap nöbeti olmayan…İstediği hafta sonu arkasına bakmadan istediği yere gidebilen..

6-Ve hiç nöbet tutmayan ve tutmak istemeyen…

 

Tüm hastanelerde oluşan bu acil sorunu için bakanlık bir kanun çıkardı öncelikle: Aile hekimlerine nöbet yazılabilir diyerek. Ve arkasından baskılar itirazlar sonucu 2 tane arka arkaya çıkan genelgeyle bu durum neredeyse imkansızlaştırıldı.

Çok yakında olan bir olaydan bahsedeyim size: Hastanemizde acilde sıfır sayıda hekim kalması sonucu il sağlık müdürlüğü gibi birçok gereksiz prosedürleride geçerek izinler alarak hem kendimize hem aile hekimlerine nöbet yazdık. Sonuç mu; siz kim oluyorsunuz da bana nöbet yazıyorsunuz şeklinde bir uslup ve nöbete gelmeme…

 

Şimdi soruyorum size:

1-Bu ülkede uzmanlar ve aile hekimleri birbirinden farklı bir halk kitlesine mi bakıyor ? Hepimiz bu halkın sağlığı için hizmet vermiyormuyuz?

2-Aile hekimleri de devletin, bakanlığın bir hekimi olarak nasıl hastaneden ayrı bir sistem içinde değerlendirilebilir?

3-Acilde bir nöbet tutulması gerekiyorsa bu nöbet öncelikle aile hekimi mi yoksa bir uzman tarafından mı tutulmalıdır? Biz bunca çileyi daha az para kazanıp daha fazla hırpalanalım diyemi çektik..

4-Eğer biz hastanede dahiliye-cerrahi uzman nöbetini aile hekimine tuttursak haklsınız..Ama bu acil nöbeti..Uzmanın görevi acile başvuran ve kendisinin uzmanlığını ilgilendiren ve acil hekiminin içinden çıkamadığı vakaları değerlendirmektir.

5-Aile hekimine nöbet yazıldığında hizmeti aksarmış… Bu aile hekimleri hiç mii izin almıyorlar. O zaman aksamayan işler ayda 1-2 nöbet tutuncamı aksıyor. Asıl bölgesinde tek olan uzman nöbet tutarsa hizmet aksar..Acilde nöbetçi bir genel cerrah bir anestezi uzmanı düşünün ki acile bir bıçaklanma geldiğinde bu hastayı ameliyata mı alacak ? acilemi bakacak…Unutmayın bu bıçaklanan sizin en yakınlarınızdan biriside olabilir..(inşallah olmasın tabi)…Aile hekiminin bakmadığı/bakamadığı hasta için onca başka aile hekimi yada hastanede uzman var bakmaya hazır…

6-İşin özü en az emek, en az çalışma , en fazla para politikası gütmektedirler bazı aile hekimleri..Tabi bu gücüde başta bakanlık ve sendika, derneklerden almaktalar. Siyasi güçleride yadsınamaz.

 

Bunu okuyacak bir aile hekimi arkadaşım belki de içinden madem sende aile hekimi ol kurtul diyordur. Ona da cevap vereyim bir uzman arkadaşım denedi ancak uzman hekim ihtiyacımızdan dolayı talebiniz reddedilmiştir denildi kendisine. O da mesleğini bırakıp tıp dışında bir iş kurdu sonunda kendisine.

 

Ben hiçbir meslektaşımla çatışma içine girme,onu küçümseme gibi bir düşüncede değilim. Bu politikalardan bizzat kendileride sorumlu değiller. Ancak işlerine gelen şekilde bakanlığın çıkardığı kanunlarada sırtını dayayarak tepki göstermekteler.

 

Biraz vicdan diyorum.

Ve asıl sorumlu Bakanlığa sesleniyorum:

Biz bunca çileyi daha az para kazanıp daha fazla hırpalanalım diye mi çektik..

Sağlıkta dönüşüm Uzmanlar için çileye dönüşmüştür…

 

 

Uzman Doktor

Benzer yazılar

2023-TUS 1. Dönem: Sınava Giriş Belgeleri Erişime Açıldı

2023-TUS 1. Dönem Sınavı ile 2023-STS Tıp Doktorluğu 1. Dönem Sınavı: Sınava Giriş Belgeleri Erişime Açıldı …

Bir cevap yazın