YANDAL’DA BÜYÜK ADALETSİZLİK! BAKANLIK’TAN YOĞUN BAKIM UZMANLIĞI KIYAĞI

Mağduriyete uğrayan Yoğun Bakım Uzmanlarından; 

Sayın  Yandal.net Editörü

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni torba yasa tasarısı ile anadal uzmanı olup 5 yıl fiilen yoğun bakımda çalışmış (en az 3 senesi eğitim araştırma hastanesi olmak üzere) kişilere bakanlığın düzenleyeceği sınav sonrası  yoğun bakım uzmanlığı diploması verilmesinin planlandığını öğrenmiş bulunmaktayım.

2002 de  yan dal olarak kabul edilen yoğun bakım uzmanlık programı için  ve her yeni  uzmanlık dalında olduğu gibi ilk sene içerisinde eğitimci açığını kapatmak üzere yeterliliğini kanıtlayan kişilere uzmanlıkları verilmiştir. Bu tarihten sonra asistan almakta olan yan dalımızda uzman olmak için sınavla bir eğitim programına yerleştirilmiş olma , 3 senelik eğitim programını tamamlama ( daha düşük maddi gelir ve tekrar asistan olarak çalışmayı göze alarak)  ve sonrasında mecburi hizmetini yapmak gerekmektedir.

Hukuk devletinin en önemli parçası hukuk güvenlğidir. Biz egitim alanlar bu hukuk güvenliğinin zedelendiğini düşünüyoruz. Biz sağlık bakanlığına bağlı TUKMOS tarafından belirlenen kriterlere göre eğitim alırken, dışarda sadece 5 yıl çalışana bir sınavla yoğunbakım uzmalığı verilmesi planlanıyor. Bu TUKMOS un belirlediği ölçütlere uymuyor. Daha önce benzer bir süreç aile hekimliğinde de yaşanmıştır. Pratisyen hekimlere de aile hekimliği diploması verilmesi planlandı. Orada anayasa mahkemesi dava metninde ‘’ Diğer bir ifadeyle bir aile hekimliği uzmanı hangi aşamalardan geçip de uzman oluyorsa sözleşmeli aile hekimleri de aynı aşamalardan geçeceklerdir.’’ Şeklinde hüküm verdi Kaldı ki bu planlanan uygulama fiiliyata geçerse bir çok ana daldaki hekimin  benzer çalışma sürelerine dayanarak hak talebinde bulunmasının önü açılacaktır, yani 5 yıl diyabet hastası takip eden dahiliye uzmanlarının endokrinoloji uzmanlığı taleb etmesinin mevcut planlanan uygulamadan farkı yoktur.

Aslen bir dalda uzmanı olmak için olması gereken o alanda çalışmak değil müfredata uygun  teorik ve pratik eğitimi almaktır. Biz hangi süreçten geçerek yoğunbakım uzmanı oluyorsak onlarda aynı süreçten geçmelidir. Bu anayasanın eşitlilik ilkesinin gereğidir. Ben ve benim gibi bir çok yan dal asistanı  arkadaşım bu zorlukları göze alarak uzmanlık eğitimimize devam etmekte iken herhangi bir eğitime tabi tutulmadan yada mecburi hizmet yükümlüğü olmadan uzmanlık ünvanına erişme çabaları bugüne kadar da olmuş fakat danıştayın aldığı çeşitli kararlarla iptal edilmiştir. Bu çabalar için gösterilen dayanaklardan en sık kullanılan yoğun bakım uzman eksikliği nedeni ile açığın kapatılması gereksinimi ise aslında gerçeği yansıtmayan bir durumdur. Zira yandal uzmanının olmadığı ünitelerde ana dal uzmanları yandalın yetkileri ile çalışabilirler ve halen de çalışmaktadırlar. Bu bahane ile yandal uzmanlığı istemenin hiçbir bilimsel yada hukuksal dayanağı yoktur.

Bu düzenleme ile standart eğitim yada benzer şartlarda mecburi hizmet yükümlülüğü olmadan alınacak ünvanlar  sadece bu kişilerin haksız kazanç almasını sağlamayacak aynı zamanda bizim gibi eğitim alan kişilerin 5 yıl gibi bir sürede elde ettiği hakkı 1 gecede aldıklarından  planladığımız akademik kariyerimizin önüne de ciddi bir engel olarak çıkacaklardır. Zira bu ünvanları hem daha kolay hem de 5 yıl harcamadan elde edecekler.

 

 

Ayrıca bu düzenleme standard bir eğitimden yoksun olduğu için yan dalımızın gerek hizmet gerekse bilimsel kalitesini ciddi bir şekilde olumsuz etkileyecektir.

 

Sonuç  olarak sizden isteğim ve beklentim yukarıda bahsettiğim üzere hiçbir hukuksal, akademik dayanağı olmadığını düşündüğüm , bilime yada sağlık hizmetine herhangi bir katkısı olmayacak, sadece bazı kişilerin haksız bir şekilde unvan elde etmesine yol açacak düzenlemeye engel olmak için çaba göstermenizdir.

İlginiz ve yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

 

 

Akdeniz Üniversitesi  Tıp Fakültesi  Yoğun Bakım Bilim Dalı

Dr. Özlem Çakın

Dr. Hakan Parlak

Dr. Orbay Harmandar

Dr.  İsmail Yıldız

 

Marmara Tıp Fakültesi  Üniversitesi Yoğun Bakım Bilim Dalı

Dr. Murat Haliloğlu

Dr. Fethi Gül

Dr. Aslıhan Yalçın

Dr. Pınar güven

Dr. Turan Evran

Dr. Can Turan

Dr. Özgür Atmaca

 

 

 

 

 

 

Kayseri  ErciyesÜnversitesi Tıp Fakültesi  Yoğun Bakım Bilim Dalı

Dr.  Zahide Karaca

Dr. Gülseren Elay

Dr.  İlhan Bahar

 

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi  Yoğun Bakım Bilim Dalı

Dr. Atilla Kuntman

Dr. İclal Karaca

Dr. Mustafa Anıl Cömert

Dr. Aycan Güler Ekic

 

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Bilim Dalı

Dr Barış Yılmaz

Dr. Kutlay Aydın

Dr. Cengiz Karaman

Dr. Murat Emre Tokur

Dr.  Leyla Keskin

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi

Dr. Burcu Başarık Aydoğan

Dr. Avşar Zerman

Dr. Kamil Gönderen

Dr. Fatma Yıldırım

Dr. İskender Kara

Dr. Zuhal Güllü

Dr. Gülsüm Gaygısız

Dr. Nazlıhan Boyacı

 

İstanbul Haydarpaşa Numune EAH

Dr. Rabia Sarı

 

Dr. Muhammed Emin Çelik

 

 

Konya  Meram Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Bilim Dalı

Dr. Hanife  Caner

Dr. Resul Altuntaş

 

İstanbul  Sadi Konuk    EAH

Dr İsmail Kayaalp

Dr. Murat Bağ

 

Hacettepe   Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Bilim Dalı

Dr.  Koray  Altun

 

Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Bilim Dalı

Dr. Devrim  Akdağ

Dr. Dursun Elmaz

Dr. Meltem Aktay İnan

Dr. Murat Erdoğan

Dr. Ümmügülsüm Yüksel

 

Cerrahpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Bilim Dalı

Dr. Evrim Beken Özdemir

Dr. Ahmet Sarı

Dr Mustafa Akker

Dr. İpek  Edipoğlu

 

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Bilim Dalı

Dr. İlkay Ceylan

 

Eskişehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Bilim Dalı

Dr. Fırat Ergül

Benzer yazılar

2023-TUS 1. Dönem: Sınava Giriş Belgeleri Erişime Açıldı

2023-TUS 1. Dönem Sınavı ile 2023-STS Tıp Doktorluğu 1. Dönem Sınavı: Sınava Giriş Belgeleri Erişime Açıldı …